Jdi na obsah Jdi na menu
 


Použití a léčivé účinky

Účinné látky
Silice obsahuje značné množství látek, především terpenických, které dávají rostlině typickou vůni. Silice zvyšuje vylučování žluči. Deriváty kyseliny benzoové mají antipyretické účinky. Azulenové sloučeniny a některé seskviterpeny mají protialergickou a protizánětlivou aktivitu, α-bisabolol působí proti žaludečním vředům. Polysacharidy mají účinky protibakteriální, protivirové, imunostimulační. Flavonoidy a terpeny uvolňují křeče.

 

hermanek.jpg

Léčivé účinky
Heřmánek podporuje celkové uvolnění a zmírňuje úzkost a nespavost. Hojí afty a léčí nemoci dásní. Heřmánek zklidňuje kožní vyrážky a lehčí spáleniny. Uklidňuje podrážděné oční spojivky. Heřmánek přináší úlevu při menstruačních křečích a léčí záněty tlustého střeva, zažívací potíže a poruchy trávení.

 

Použití

Nejčastěji se používá běžně připravený nálev. Oblíbená je též tinktura, obklady a koupele, v lékárnách lze zakoupit různé oleje, extrakty a směsi čajů – velmi dobře se kombinuje.
Droga je netoxická, její podávání není návykové a při běžných dávkách nehrozí žádné potíže, jen velké předávkování může způsobit nevolnost spojenou s dávením. Jisté nebezpečí hrozí u možných alergických reakcí, protože heřmánek působí protialergicky, ale na druhou stranu funguje jako alergen.

hermanek-caj.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

( , 20. 4. 2015 20:20)